Plattegrond van OegandaOeganda

Oeganda ligt in oost-Africa aan weerzijden van de evenaar en wordt geheel ingesloten door de Democratische republiek Kongo, Kenia, Rwanda, Soedan en Tanzania. De oppervlakte van Oeganda is 236.040 vierkante kilometer. Oeganda is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. De grens met Tanzania loopt gedeeltelijk door het 34.500 km2 grote Victoriameer, dat ongeveer voor de helft van Oeganda is. Het landschap bestaat voornamelijk uit plateaus en bergen. Oeganda heeft een tropisch klimaat. Dat wil zeggen dat het er ook veel regent.

Oeganda is een voormalige kolonie van Groot-Brittanni?n is in 1962 zelfstandig geworden. Sinds die tijd is het land vrij instabiel en er zijn regelmatig geweldadigheden. E?van de bekendste voorbeelden is generaal Idi Amin die met een harde hand regeerde. Onder zijn bewind vielen naar schatting enkele honderdduizenden doden.
Onder andere door de omringende landen is de situatie in Oeganda dikwijls gespannen en onveilig. In het noorden van Oeganda, met de grens van Soedan, zijn dan ook veel kindsoldaten die met geweld zijn ingelijft door de opstandelingen van "The Lord Resistance Army". Er worden vele mensen vermoord als deze groep op oorlogspad is.

Onderweg in Oeganda In Oeganda leven meer dan 26 miljoen mensen (schatting 2002) en de levensverwachting is ongeveer 44 jaar. Het land telt ongeveer 11 verschillende bevolkingsgroepen. De offici? taal van Oeganda is Engels. Daarnaast wordt er LOeganda, Swahili en vele lokale talen gesproken. De meest voorkomende Godsdienst van Oeganda is het christendom (66%). De helft behoort tot de Rooms-katholieke kerk, de andere helft is Protestants. 16% van de Ugandezen is Moslim en 18% beleid een inheems geloof. 38% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

AIDS is een groot probleem in Oeganda en komt dan ook veelvuldig voor. Nog steeds komt het voor dat artsen vertellen dat iemand die besmet is met AIDS, hiervan kan genezen door sex te hebben met een maagd. Het gevolg is de verkrachting van baby's. Wij hoorden van een Engelse vrouw die aan AIDS-voorlichting doet in Oeganda, van een dorp waar meer dan 60% van de inwonders aan AIDS lijd. Gelukkig wordt er inmiddels ook al door veel stichtingen aan AIDS-voorlichting gedaan.

Jinja

Het weeshuisJinja ligt aan de oostzijde van Oeganda en is de op ? na grootste stad van het land met meer dan 100.000 inwonders. Het ligt aan het Victoriameer, bij de oorsprong van de Nijl. Het ademt de sfeer uit van een klein stadje in de jaren 50. Brede rustige straten en weinig verkeer.

Het weeshuis

Het weeshuis ligt in Jinja, op enkele honderden meters van de hoofdweg. Aan het einde van de straat ligt de oorsprong van de Nijl. Aan het andere einde ligt het Victoriameer.

Geef het weeshuis weer in Google Earth

Klik voor Nederlands Click for English
Powered by Etomite CMS.